tiistai 24. lokakuuta 2017

Syksyisiä puutarhapalveluita pihaharavoinnit leikkaukset Talonmiespalvelu Tampere Kangasala Nokia Ylöjärvi Lempäälä Akaa etc Pirkanmaa

Syksyisiä puutarhapalveluita pihaharavoinnit leikkaukset Talonmiespalvelu Tampere Kangasala Nokia Ylöjärvi Lempäälä Akaa etc Pirkanmaa ruohikoiden pensasaitojen leikkaukset, puiden kaadot kaikki onnistuu

Tilaukset e-mail: talonmiespalvelu@gmail.com 


Maksutapa heti käteisellä tuntiperusteisen arvion mukaan edetään. Yleensä pikkupiha 1-2 tuntia isompi piha edetään tarvittaessa vaikka tunti kerrallaan 50€ lisää tapaan.

Minimihinnoittelu liki aina 50€ x 2 tuntia = 100 € + siirtymä- ja työkalukorvaus tapauskohtaisesti

Kotitalousvähennyskuitti tilaussähköpostiisi.












Pihojen haravoinnit, pihapuiden leikkaukset, sekä leikkaustuotteiden kuljetukset sopimuksen mukaan käteismaksuin edetään.










Pihapalveluina mm koira-aitauksien tekoa tilauksesta käteisellä
http://pihapalveluja.blogspot.fi

----------------------------

Syksyn lehtiä ei kannata aina kaikkia edes haravoida pihasta vaihtoehtoja on omenapuiden lehdistä alkaen monet sopivat mainiosti suoraan puutarhan kateaineeksi pensaille puiden juurille ja kukkapenkkeihin:

"Nopeasti hajoavat pienet, ohuet lehdet (esimerkiksi koivun, tuomen ja pihlajan lehdet) sopivat sellaisenaan kompostiin, katteeksi perennapenkkiin ja maanparannusaineeksi kasvimaalle. Paksut ja nahkeat lehdet (esimerkiksi vaahteran, tammen ja haavan lehdet) on hyvä silputa ruohonleikkurilla tai lehtipuhaltimella ennen jatkokäyttöä. Lehtiä kannattaa myös varastoida. Kosteina kerätyistä lehdistä voi tehdä lehtimultaa ja kuivia lehtiä voi käyttää kompostikuivikkeen"

Miten hyödynnän syksyn haravoidut puiden lehdet?

Esim: 1) Paljaan multapinnan katteeksi ehkaisemään mudan siirtymissä kengissä sisälle. Lehdissä on vähän typpeä, joten ne sopivat hyvin syyskatteeksi. Lehtikatetta voi levittää mullan päälle kukkapenkkeihin ja pensasryhmiin. Lehtikate ehkäisee juuristoalueen liiallista jäätymistä esim. pintajuurisilla alppiruusuilla. Pöyhi, ilmaa esim kepillä tökkien kukkapenkin katteena olleita lehtiä keväällä haralla tai kuokalla, sillä paksu lehtimassa voi vaikeuttaa pienten sipulikukkien ja hentojen perennojen nousua.

2) Kasvimaalle ja lavoihin. Erityisen sopiva lehtikate on kasvimaalla ja kasvilavoissa ymv:ssa kotipuutarhurin istutusalustoissa. Sekoita syksyiset lehdet pintamultaan, jotta ne hajoavat nopeammin. Paksu, 10 sentin lehtikerros mullan päällä toimii kasvimaan talvipeitteenä. Lehtikate hidastaa rikkaruohojen kasvua ja ehkäisee maanpinnan kovettumista.

3) Nurmikon ravinteeksi. Lehtien haravointi nurmikolta on kaksipiippuinen juttu. Toisaalta lehdet ovat nurmikolle hyödyksi, sillä maatuvat lehdet tuovat nurmikon kasvualustaan kaivattuja ravinteita ja humusta. Toisaalta paksut lehtimassat voivat olla haitaksi nurmikolle etenkin sateisina syksyinä. Hautova lehtipatja lisää myös talvituhosienten riskiä. Hyvä kompromissi on haravoida pois paksut lehtimassat sekä levitellä puiden alle pudonneet lehdet laajemmalle alalle. Lehtiä voi myös silputa pienemmäksi ruohonleikkurilla.

4) Arkojen erilaisten kasvien suojaamiseen. Lehtipeite tuo suojaa myös aremmille kasveille, ja auttaa niitä talvehtimaan esimerkiksi vähälumisina talvina.

5) Paksut ongelmalehdet. Nahkeat tammen, haavan ja vaahteran lehdet hajoavat hitaasti. Nurmikolla ne kannattaa silputa ruohonleikkurin avulla. Murskaava lehti-imuri on kätevä apuväline, itse en sitä suosi, turhaa melusaastetta, jos haravoitavaa on paljon. Silputut lehdet voi käyttää katteena tai kompostoida.

6) Lehtien kompostointi. Lehdet voi kompostoida puutarhakompostissa muun kasvijätteen kanssa. Yksinään lehdet eivät kompostoidu, vaan alkavat mädäntyä. Siksi on tärkeää lisätä lehtimassojen väliin karkeaa ainesta, esimerkiksi oksanpätkiä. Typpipitoinen aines, kuten puolivalmis talousjätekomposti, lanta tai ruohosilppu saa lehtikompostin toimimaan.
Kompostointi jätesäkeissä. Nopeimmin lehtimulta valmistuu mustassa jätesäkissä. Esimerkiksi leppä ja koivu muuttuvat mullaksi vuodessa, jos mukana on myös typpipitoista vihreää haravointijätettä. Kerää säkit täyteen lehtiä ja kastele kananlantavedellä. Sulje säkkien suut löyhästi, niin että ilma vaihtuu. Sijoita säkit varjoisalle seinustalle tai katoksen alle. Kääntele ja möyhennä säkkejä silloin tällöin.
--------------

Piha- ja puutarhatyöt laidasta laitaan käteisellä edetään
https://piha-ja-puutarhatyot.blogspot.fi

------------------------------------------------------

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti